Scriitorul Radu Portocală, membru al diasporei românești din Franța, a primit, în 27 ianuarie, un e-mail din partea directoarei ICR Paris, Yvette Fulicea, în care era invitat la recepția organizată la Paris în 10 februarie, cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis în Franța. În e-mailul cu invitația electronică a rămas, din greșeală, și un document de uz intern al ambasadei, în care erau trecute numele celor invitați, cine îi invită și diverse comentarii personale, inclusiv cuvinte precum „indezirabil” sau „scârbos”.
Gafa a ieșit la iveală după ce scriitorul Eugen Mihăescu a publicat, cu permisiunea expeditorului, scrisoarea trimisă de Radu Portocală ca răspuns la invitația primită.
Ministerul Afacerilor Externe admite gafa și precizează că „persoana responsabilă a fost sancționată”: „Referitor la situația creată la Paris prin transmiterea unor invitații însoțite, în mod eronat si regretabil, de un fișier de uz intern al ambasadei României la Paris, MAE precizează că față de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancțiunii cu avertisment”, a informat diplomația română, într-un comunicat transmis gândul. De asemenea, MAE spune, fără a o numi pe Fulicea, că a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicații în fața Corpului de Control și Evaluare Diplomatică din cadrul Ministerului.
„Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a și fost sancționată”, se mai arată în reacția Ministerului.
Din primele verificări făcute de gândul, doar câteva persoane au primit și documentul Excel în e-mailul cu invitația la evenimentul de săptămâna viitoare.
Mai jos, scrisoarea lui Radu Portocală, publicată de Eugen Mihăescu în Cotidianul:
„Domnule Ambasador,
Am primit invitația pe care ați trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitație «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deși, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.
Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat și redirecționat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toți cei care o folosesc.
Ce m-a interesat este fișierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l șteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el mențiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soția», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitației: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Firește, nu-mi îngădui să vă dau lecții, dar și adăugirea de ultim moment, și formula sînt foarte puțin diplomatice…
Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar așa, în virtutea inerției.
În sfîrșit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fișier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.
În ce mă privește, veți înțelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituție care funcționează astfel și care lipește etichete ca în anii ”50 s-ar afla în totală contradicție cu convingerile mele.
Cu mare și tristă nedumerire,
Radu Portocală”.
Cine este Yvette Fulicea
Yvette Fulicea a devenit directoarea ICR Paris în vara anului trecut. Diplomat de carieră, ea a fost avizată în unanimitatea de Comisia de Cultură din Parlament.
„Parisul nu-i un loc ușor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp”, spunea Fulicea la audierea de anul trecut. „E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris”, a declarat Fulicea.
Înainte de a conduce Institutul Cultural, Fulicea a fost ministru consilier la Ambasada României la Paris.
Iohannis și-a amânat vizita în Germania
Vizita președintelui Iohannis în Franța, a doua de la preluarea mandatului, dacă o luăm în calcul pe cea din timpul marșului solidarității de după atentatele de la Charlie Hebdo și de la magazinul evreiesc, trebuia să fie urmată de o vizită oficială în Germania. Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că șeful statului și-a amânat deplasarea în Germania, în semn de respect față de funeraliile fostului președinte Richard von Weizsäcker, care sunt organizate pe 11 februarie, aceeași zi în care trebuia să fie la Berlin și Iohannis.
În programul de săptămâna viitoarea, președintele are programate, în 10 și 11 februarie, deplasarea la Paris, și participarea la Consiliul European și la Summit-ul PPE de la Bruxelles – ambele în 12 februarie.